Není brambor jako brambor

aneb když dva dělají totéž, není to totéž…

Když pominu, že by je syrové nejspíš nikdo nejedl už jen kvůli chuti (ale u dětí člověk nikdy neví – aspoň u toho mého 😅) , tak by to ani dobrý nápad nebyl a to kvůli obsahuje toxického solaninu.Ten se při vaření uvolňuje do vody, kterou poté vylijeme. Jeho uvolňování napomáhají silice z kmínu, proto na kmín při vaření brambor nikdy nezapomínejte ☝️
Problém vit C je především ten, že je celkem velký „cíťa“. Z brambory s poměrně vysokým obsahem C, tak máme rázem bramboru, kde byste Céčko hledali velmi těžko..Stačí dodržovat pár zásad při přípravě a vit C tak může zůstat v bramborách až ze 70 % a to už je celkem hezky výsledek 💪
Tři jednoduché tipy:
1) Nejvíce vitaminu se nachází těsně pod slupkou (tak těsně, že jej loupáním odstraníme). Nejlepší je proto jíst brambory ve slupce a pokud to nejde, tak je vařit ve slupce, vcelku a až poté oloupat a nakrájet.
2) Vit C je rozpustný ve vodě, proto kromě toxického solaninu vylijeme také tento vitamin. Je tedy lepší brambory vařit v páře.
3) Čím déle se brambory koupou ve vodě, tím více vit C se zničí, proto je lepší dávat brambory až do vroucí vody a vařit opravdu jen nezbytně dlouho a jakmile jsou měkké je vyndat. Většinou je to otázka 20ti minut, ale záleží na jejich velikosti.
Jelikož syn brambory miluje a vařím mu je téměř denně, tak jsem si už na tento postup zvykla i přestože jsem celý život brambory napřed oloupala, nakrájela, dala do studené vody, vařila a až jsem si vzpomnela, tak jsem je scedila.Příprava brambor výše popsaným způsobem jednak zachová vyšší obsah nejen zmiňovaného Céčka, ale navíc chuť takto připravených brambor je mnohem výraznější a lahodnější 🙂
Skutečnou stravou ke štěstí a harmonii. Pomáhám díky skutečné stravě žít život ve štěstí a harmonii. Nejen s dětmi. Můj příběh si přečtěte zde >>>
Komentáře
  1. Milan 2 napsal:

    ale keď varíme brambory v pare tak síce zachránime C vitamín, ale zase sa nevylúči ten toxín? Ako teda to je?

    • Ano, je to přesně tak. Děkuji za dotaz. Vařením v páře se sice zachová více vitaminu C, ale zase se nezbavíme tolika solaninu. Při vaření ve vodě se vyloučí solaninu více (dokonce v případě přidání octu až 85 % ), ale také se zbavíme více vitaminu C. Je tedy potřeba zvážit pro a proti a co je pro nás v tu chvíli důležitější. Množství solaninu by i v případě vaření v páře nemělo překročit maximální přípustnou hranici danou MZ, která je 200 mg/kg. Tohle množství se však může velmi lišit. Závisí na spoustě okolností jako je původ, intenzita světla, doba sklizně atd.. Je potřeba i zvážit, kdo bude brambory jíst. U malých dětí bych raději volila přípravu ve vodě s přídavkem octa, aby byl výsledný obsah solaninu byl co nejmenší a vitamin C bych doplnila z jiných zdrojů. U dospělého zase mohu zvolit přípravu v páře. Tak jako je dobré jíst pestře a střídat různé druhy potravin, tak i u způsobu přípravy jídel jsem pro variabilitu, protože každá potravina i každý způsob přípravy potravin má svá pozitiva a negativa.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.