Tato stránka používá cookies
Na stránkách používáme soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro fungování stránek, jiné nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek nebo zobrazování reklamy, pomáhají nám analyzovat návštěvnost a stránky zlepšovat.
ale keď varíme brambory v pare tak síce zachránime C vitamín, ale zase sa nevylúči ten toxín? Ako teda to je?
Ano, je to přesně tak. Děkuji za dotaz. Vařením v páře se sice zachová více vitaminu C, ale zase se nezbavíme tolika solaninu. Při vaření ve vodě se vyloučí solaninu více (dokonce v případě přidání octu až 85 % ), ale také se zbavíme více vitaminu C. Je tedy potřeba zvážit pro a proti a co je pro nás v tu chvíli důležitější. Množství solaninu by i v případě vaření v páře nemělo překročit maximální přípustnou hranici danou MZ, která je 200 mg/kg. Tohle množství se však může velmi lišit. Závisí na spoustě okolností jako je původ, intenzita světla, doba sklizně atd.. Je potřeba i zvážit, kdo bude brambory jíst. U malých dětí bych raději volila přípravu ve vodě s přídavkem octa, aby byl výsledný obsah solaninu byl co nejmenší a vitamin C bych doplnila z jiných zdrojů. U dospělého zase mohu zvolit přípravu v páře. Tak jako je dobré jíst pestře a střídat různé druhy potravin, tak i u způsobu přípravy jídel jsem pro variabilitu, protože každá potravina i každý způsob přípravy potravin má svá pozitiva a negativa.