Když se řekne mrkev, představím si výborný, voňavý, silný vývar s masem, mrkví a bylinkami. Už tři roky máme od května do ledna o dostatek kvalitní, regionální, „bezchemické“ zeleniny postáráno díky skvělým farmářům od nás z Olomouce. Každých 14 dní odebíráme bedýnku plnou čerstvé zeleniny. O tom, jak moc je opravdu čerstvá se přesvědčím vždy, když se sejde více zeleniny jednoho druhu a je v lednici delší dobu. Květák, brokolice, mrkev, pórek…i po 14 dnech je stále jako právě utržená. Zatímco stejná zelenina z obchodu je už po týdnu téměř nepoužitelná.
I přesto nemám ráda, když něco leží v lednici příliš dlouho a proto se snažím plánovat naše snídaně, obědy a večeře podle toho, co je k dispozici a ne podle toho, na co máme zrovna chuť – k občasné nelibosti zbytku rodiny 🙂 Takto však funguje udržitelnost a takto je možné jídlem neplýtvat, ale pěstovat pokoru a vděčnost za to, co zrovna máme a co z těchto skutečných surovin můžeme připravit za skutečné, výživné jídlo.
A když se mrkví sejde více, právě toto je jeden z receptů, který hned vylovím z paměti. Nikdy tato polévka nebyla stejná. Je tolik možných variant a alternativ právě podle toho, co máme doma, co je třeba spotřebovat nebo co je potřeba v těle podpořit. Protože jídlo je lékem. Postupně si vytvářím svoji vlastní sešitovou kuchařku, kde si přesně takovéto recepty píšu. Recepty, kde můžu uvařit kdykoli z čekoholi a nevadí, když mi zrovna jedna ingredience chybí. To mě stresuje a to nechci 🙂
Tato mrkvová polévka se skládá z :
Postup, podle kterého jsem tentokrát polévku vařila:
Jindy může být polévka více sladká – přidám kokosový nektar nebo jiné přírodní sladidlo, kokosové aminos, více skořice. Pokud chceme více kyselé chuti přidávám ume ocet nebo citronovou šťávu. Skvělá je s dýňovým olejem a opraženými dýňovými semínky nebo – jak je na fotce – s čerstvě naklíčenými klíčky. Kokosový olej je důležitý, aby polévka zasytila a dodala i cenné tuky. Olej může nahradit ghee, máslo, kokosové mléko. A pokud Vám nevadí mléčné výrobky, tak i smetana, případně zakysaná smetana. Mléčné varianty však vyzkoušené nemám, protože se snažím nejen kvůli synově celiakii množství prozánětlivého kaseinu v naší stravě eliminovat.
Z nutričního hledisla je to super potravina, protože:
Vývar - zdroj aminokyselin - především glutaminu, který je nezbytný pro regeneraci střevní sliznice a dokáže tak zmírňovat symptomy propustného střeva
Česnek - přírodní širokospektrální antibiotikum pro vysoký obsah síry, pro správnou funkci je třeba česnek aktivovat (nadrobno nasekat a nechat alespoň deset minut stát volně na vzduchu - tím se aktivuje enzym, který uvolní zdraví prospěšné látky) a dávat až do hotového jídla, aby nedošlo ke zničení enzymů
Kurkuma - obsažený kurkumin je jedna z nejvíce protizánětlivých látek v přírodě
Skořice - působí skvěle na trávení, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, je to zahřívající stomatikum
Zázvor - podporuje trávení a posiluje imunitu, pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
Pepř - působí jako karminativum, pomáhá tedy při nadýmání
Mrkev - vláknina pro zdravý mikrobiom, velké množství betakarotenu, ze kterého si tělo vytvoří vitamin A - je třeba myslet na ničení varem, proto vařit co nejkratší dobu a jíst mrkev i syrovou
Klíčky - živá bomba plná enzymů a antioxidantů, nefalšovaný poklad
To, jak moc bude polévka super a zdraví prospěšná záleží samozřejmě především na kvalitě surovin – od vývaru a mrkve až po sůl a pepř – opravdu 🙂