Mrkvová polévka

Když se řekne mrkev, představím si výborný, voňavý, silný vývar s masem, mrkví a bylinkami. Už tři roky máme od května do ledna o dostatek kvalitní, regionální, „bezchemické“ zeleniny postáráno díky skvělým farmářům od nás z Olomouce. Každých 14 dní odebíráme bedýnku plnou čerstvé zeleniny. O tom, jak moc je opravdu čerstvá se přesvědčím vždy, když se sejde více zeleniny jednoho druhu a je v lednici delší dobu. Květák, brokolice, mrkev, pórek…i po 14 dnech je stále jako právě utržená. Zatímco stejná zelenina z obchodu je už po týdnu téměř nepoužitelná.

I přesto nemám ráda, když něco leží v lednici příliš dlouho a proto se snažím plánovat naše snídaně, obědy a večeře podle toho, co je k dispozici a ne podle toho, na co máme zrovna chuť – k občasné nelibosti zbytku rodiny 🙂 Takto však funguje udržitelnost a takto je možné jídlem neplýtvat, ale pěstovat pokoru a vděčnost za to, co zrovna máme a co z těchto skutečných surovin můžeme připravit za skutečné, výživné jídlo.

A když se mrkví sejde více, právě toto je jeden z receptů, který hned vylovím z paměti. Nikdy tato polévka nebyla stejná. Je tolik možných variant a alternativ právě podle toho, co máme doma, co je třeba spotřebovat nebo co je potřeba v těle podpořit. Protože jídlo je lékem. Postupně si vytvářím svoji vlastní sešitovou kuchařku, kde si přesně takovéto recepty píšu. Recepty, kde můžu uvařit kdykoli z čekoholi a nevadí, když mi zrovna jedna ingredience chybí. To mě stresuje a to nechci 🙂

Tato mrkvová polévka se skládá z :

  • 500 g mrkve
  • jeden pórek
  • dva stroužky česneku
  • dvě PL kokosového oleje
  • sádlo
  • jeden litr vývaru
  • kurkuma, zázvor, skořice, rozmarýn, pepř

Postup, podle kterého jsem tentokrát polévku vařila:

  • 1
    Pokrájím mrkev a pórek na kousky.
  • 2
    Na sádle je orestuju a zaliju vývarem.
  • 3
    Nechám 10 - 15 minut povařit.
  • 4
    Nechám polévku lehce vychladnout.
  • 5
    Nadrobno nasekám česnek a nechám 10 minut stát.
  • 6
    Do polévky přidám česnek a kokosový olej.
  • 7
    Polévku rozmixuju tyčovým mixérem.
  • 8
    Přidám koření a dochutím podle naší chuti.

Jindy může být polévka více sladká – přidám kokosový nektar nebo jiné přírodní sladidlo, kokosové aminos, více skořice. Pokud chceme více kyselé chuti přidávám ume ocet nebo citronovou šťávu. Skvělá je s dýňovým olejem a opraženými dýňovými semínky nebo – jak je na fotce – s čerstvě naklíčenými klíčky. Kokosový olej je důležitý, aby polévka zasytila a dodala i cenné tuky. Olej může nahradit ghee, máslo, kokosové mléko. A pokud Vám nevadí mléčné výrobky, tak i smetana, případně zakysaná smetana. Mléčné varianty však vyzkoušené nemám, protože se snažím nejen kvůli synově celiakii množství prozánětlivého kaseinu v naší stravě eliminovat.

Z nutričního hledisla je to super potravina, protože:

Vývar - zdroj aminokyselin - především glutaminu, který je nezbytný pro regeneraci střevní sliznice a dokáže tak zmírňovat symptomy propustného střeva

Česnek - přírodní širokospektrální antibiotikum pro vysoký obsah síry, pro správnou funkci je třeba česnek aktivovat (nadrobno nasekat a nechat alespoň deset minut stát volně na vzduchu - tím se aktivuje enzym, který uvolní zdraví prospěšné látky) a dávat až do hotového jídla, aby nedošlo ke zničení enzymů

Kurkuma - obsažený kurkumin je jedna z nejvíce protizánětlivých látek v přírodě

Skořice - působí skvěle na trávení, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, je to zahřívající stomatikum

Zázvor - podporuje trávení a posiluje imunitu, pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi

Pepř - působí jako karminativum, pomáhá tedy při nadýmání

Mrkev - vláknina pro zdravý mikrobiom, velké množství betakarotenu, ze kterého si tělo vytvoří vitamin A - je třeba myslet na ničení varem, proto vařit co nejkratší dobu a jíst mrkev i syrovou

Klíčky - živá bomba plná enzymů a antioxidantů, nefalšovaný poklad

 

To, jak moc bude polévka super a zdraví prospěšná záleží samozřejmě především na kvalitě surovin – od vývaru a mrkve až po sůl a pepř – opravdu 🙂

Skutečnou stravou ke štěstí a harmonii. Pomáhám díky skutečné stravě žít život ve štěstí a harmonii. Nejen s dětmi. Můj příběh si přečtěte zde >>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.