Jedna z dalších letních sezónních superpotravin je rybíz. Hlavně toho červeného máme tolik, že rybízovou buchtu už nikdo nechce. V těchto vedrech dělám často domácí zmrzlinu jenom ze dvou surovin.
Extrémně minimalistický recept. A jelikož míň je víc, tak je zmrzlina bez:
Jediné, co je potřeba je výkonný mixér. Ovoce, ze kterého se rozhodnete zmrzlinu udělat musí být zmrzlé – potom je zmrzlina připravená k okamžité konzumaci. Případně můžete rozmixovanou směs dát na chvíli do mrazáku. Tuto variantu vyzkoušenou nemám. V mrazáku mám připravené pytlíky s kousky zmrzlého banánu a dalšího lokálního sezónního ovoce, které jsou vždy hned k dispozici.
Na dvě porce stačí asi dva banány. Záleží, jak velké porce chcete a jak velké máte banány 🙂 Druhé ovoce dávám odhadem, většinou tak, aby byly v mixéru v poměru cca 1:1. Právě banány dodají zmrzlině sladkou chuť a krémovitou konzistenci. Na výsledné chuti se však téměř nepodílejí. Ještě nikdo nepoznal, že zmrzlina je s banánem. A to už mám vyzkoušeno hodně variant – s jahodami, malinami, borůvkami, meruňkami, kokosem, s mákem a teď i s červeným rybízem 🙂
Kyselá chuť rybízu spojená se sladkou chutí banánu vytvoří skvělou sladko-kyselou osvěžující zmrzlinu, kterou si zamiluje každý.
Rybíz obsahuje kromě důležité a prospěšné vlákniny taky nemalou dávku vitaminu C, vitaminů skupiny B, hořčíku, vápníku, zinku, železa. Jedná se o nízkosacharidové ovoce. Banán (ideálně v bio kvalitě) je bohatý především na draslík a hořčík. Vysoký obsah vlákniny napomáhá zdraví celého trávícího traktu a aminokyselina tryptofan je v našem těle prekurzor serotoninu. Ten nám dokáže zlepšit náladu a uvolnit stres a napětí.
Co je však nejdůležitější – jedná se o skutečné potraviny, do kterých příroda připravila vše přesně tak, jak je potřeba pro vzájemnou spolupráci možná i několika stovek složek. A toho nikdy v žádném doplňku nedosáhneme.